Spara till barnen

De flesta av oss sliter med att vara goda föräldrar och tycker att det är svårt att räcka till. Det är också omöjligt att veta vilka behov barnen kommer att ha i framtiden. Men en sak vet vi nästan säkert – förr eller senare kommer de behöva pengar.

Mer information om barnsparande finns att hämta hos spar- och kreditexperten Consector.

Börja nu

Man kan tycka att det är gott om tid. Femåringen kommer inte vilja lägga handpenning på en lägenhet än på många år, men det finns ändå skäl att börja spara på en gång. Kan man skjuta upp det till nästa månad kan man nämligen skjuta upp det en månad till, eller varför inte ett år…? Rätt som det är står den lille parveln där med två resväskor och helskägg och säger: ”Öh, morsan, jag drar nu!”

En annan anledning att börja spara redan nu är ränta-på-ränta-effekten, som i huvudsak går ut på att den ränta man får på kapitalet första året i sin tur inbringar ränta andra året osv. Eftersom räntan i sin tur förräntar sig kommer snart räntan vara den största delen av det totala kapitalet och ju längre tid man sparar, desto större blir ränta-på-ränta-effekten.

Den som börjar spara tidigt kan därför spara ett mindre belopp varje månad och ändå få ett högre sparkapital i slutändan än den som sparar mer under kortare tid.

Hur sparar man?

Spargrisar i all ära, men där får man ingen ränta. Dessutom finns ju knappt fysiska pengar längre.

För långsiktigt sparande har börsen gett den historiskt bästa avkastningen. I det långa loppet slår den alltid sparkonton och byrålådor. Den som inte vågar sig på enskilda aktier kan köpa aktiefonder med breda innehav. En mellanväg är att lägga mycket av sparandet i fonder, men välja ut några aktier att investera i som en extra krydda.

Enklast är att spara till barnen i en separat aktiedepå under eget namn eftersom man då inte riskerar att få problem med att ta ut eller omplacera pengarna (eller att barnen köper något dumt för pengarna när de blir myndiga). Exempelvis kan man spara i en kapitalförsäkring med barnen som förmånstagare. Se bara till att kapitalförsäkringen inte har några egna avgifter. Hos merparten av nätmäklarna är alla kontotyper avgiftsfria.

Involvera barnen

När barnen blir lite större, visa sparandet för dem. Förklara ränta och pengars värde. Så småningom kanske de själva kan ha förslag på investeringar. När barnen lärt sig sparsamhet har man lyckats som förälder.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.