Bilförsäkringen underlättar min (och din) vardag

Vare sig du precis har börjat läsa min blogg eller följt mig sedan länge så är det så att jag just har köpt min första egna bil. Jag åkte upp till Mora och köpte en riktigt “grym” liten KIA Picanto. Nu har jag kört runt med den i några månader och kan säga att friheten som kommer med en egen bil är enorm. Nästan allt blir lite lättare med egen bil. En extra sak som jag måste tänka på är bilförsäkring hos Svedea. Det finns många sätt att kolla upp vilken försäkring som är bäst för en själv. Det kan vara klurigt att välja vilket företag man ska använda sig av, men jag ska hjälpa er läsare med några viktiga begrepp att kunna så du kan fatta rätt beslut när det kommer till just din bil och bilförsäkring.

Vad ingår i en bilförsäkring?

När det kommer till försäkring måste du se över vad som finns med i den och vad som kommer gynna dig mest. Det finns olika typer av bilförsäkringar och rätt val kan betyda rätt hjälp. De tre olika försäkringarna är:

  • Trafikförsäkring – Denna typ av försäkring är ett krav för alla bilar som körs i trafiken. Den försäkrar dig i fall något händer dig eller någon annan i en trafikolycka.
  • Halvförsäkring – Den här försäkringen täcker samma saker som trafikförsäkringen, men den täcker även saker som stöld, brand, allrisk, vägassistans, maskin/elektronik, glas, rättsskydd. Många av dessa är självklara, som om bilen skulle bli stulen eller om den skulle behöva bärgas när du kör fast i diket. Det är inte ett krav att ha en halvförsäkring.
  • Helförsäkring – Det är inte heller ett krav att ha en helförsäkring. Den innehåller däremot alla ovannämnda och en till – vagnskada! Vagnskada innebär att din bil är försäkrad om du hamnar i en singelolycka, kör på ett djur eller krockar med en annan bil. Denna typ av försäkring är som sagt inte ett krav men kan vara bra för den osäkra föraren.

Vilken bilförsäkring är bäst för mig?

Det handlar självklart mycket om vilken typ av förare du är. Mitt råd är att teckna dig för en försäkring du är bekväm med. Många nya bilar har så många garantier att man har en halvförsäkring (jag skulle aldrig välja lägre än det), när olika garantier går ut så erbjuds du automatiskt en helförsäkring och även om jag känner mig som en säker förare så skulle jag absolut betala för det. För att hitta bra priser så är det bara att sätta dig vid datorn och googla så får du fram priser.

Själv ser jag fram emot en sommar i bil, att ha friheten att åka vart vi vill, när vi vill.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.