Gästblogg: Tips på hemmaaktiviteter

Vill ni ha roliga tips på aktiviteter att göra hemma? Jag är en riktig experiment nörd, mina barn älskar också experiment, speciellt 4 åringen. Det som jag tycker är så fascinerande med just att experimentera tillsammans med barn är att höra deras tankar kring fenomenet. Vad de tror kommer att hända och varför. Utifrån ett experiment kan det bli väldigt långa samtal kring deras funderingar. Love it!

 

Att experimentera kan för små barn liknas med magi, de förtrollas och förundras över det magiska ting som händer. Att experimentera med vatten är något som barn älskar och oftast är det de allra enklaste experimenten som är mest uppskattade.

Jag tänkte dela med mig av lite inspiration till er för att genomföra de här två experimenten behöver du:

  • Ett glas, tallrik eller annat att ha vatten i
  • Kanel
  • Vatten
  • Diskmedel
  • Ett gäng med nyfikna barn

Det första experimentet, doppa finger i vattnet utan att bli blöt är en riktig höjdpunkt! Jag brukar alltid börja med att låta barnen doppa fingret i vanligt vatten först för att verkligen uppleva skillnaden, därefter stoppar barnet fingret i vattnet med kanel. Vad blir skillnaden? Varför blir inte fingret blött? Hemligheten kring detta är experiment är att kanelen får vattenmolekylerna att hålla ihop man kan likna vattenytan som en ballong.

Nästa naturliga steg blir att experimentera kring ytspänning. Du börjar med att hälla upp vatten i ett fat, strör över kanel och tillsätter sedan en droppa diskmedel. Vad händer? Ytspänningen gör att kryddorna flyter ovanpå vattenytan. Man kan tänka sig ytspänningen som ett tunt skinn på vattenytan. När man droppar diskmedel på ytan så spricker ”skinnet” upp just där diskmedlet hamnar och utanför drar ”skinnet” ihop sig.

Är ni intresserade av att få mer tips om experiment som passar för barn i förskoleålder så håller jag till på http://blogg.loppi.se/sarianne där jag har en egen experimentskategori som fyllt på kontinuerligt.

Vänligen

Sarianne Segersten

 

2 thoughts on “Gästblogg: Tips på hemmaaktiviteter

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.