Får man säga vad som helst?

Funderade på det här med ärlighet varar längst och att man alltid skall säga vad man tycker. Visst det är väl bra. Men är det okej att säga till någon att de har fula kläder, är tjocka, borde klä sig annorlunda… ?

Ibland när man hör vad folk har kläckt ut sig så blir man chockad. Och när det gäller kommentarer om folks utseenden och kroppar så tycker jag nog att man bör hålla väldigt tyst. Okej om någon frågar vad man tycker om ett klädesplagg eller vad tror du om den här frisyren, då kan man väl vara ärlig. Men att säga att någon är tjock (eller för smal) eller ful eller på annat sätt pika någons utseende, då tycker jag man gått över gränsen.

Jag har varit tjock hela mitt liv (och är enligt BMI fortfarande tjock men jag känner mig liten) och ingen har någonsin sagt åt mig att jag är en tjockis, hade någon gjort det hade jag blivit väldigt sårad. Kanske har jag haft tur som hade snälla kamrater i skolan (och så var vi flera som var stora) och jag har heller aldrig råkat ut för någon som sagt något elakt till mig i vuxen ålder.

Har ni råkat ut för något riktigt sårande/kränkande av en något för ärlig människa? Vad gjorde ni då? Jag önskar att alla ger svar på tal eller säger åt personen att den beter sig oacceptabelt men jag tror att många bara blir otroligt ledsna och inte kommer sig för att säga något tillbaka.

8 thoughts on “Får man säga vad som helst?

  1. Jag har klarat mig ifrån personliga påhopp angående kläder och annat, men däremot råkade min systerdotter ut för det från en annan tjej på hennes dagis. Min systerdotter vill inte använda klänning och då sa den andra tjejen att man inte är en fin flicka om man inte har klänning. Systerdottern blev förstås jätteledsen och min syster blev rasande -vilket är fullt förståeligt! Dessa barn är 4-5 år gamla och om man hoppar på folk redan i den åldern…vart ska det då sluta?

  2. Vissa borde verkligen lära sig att vara “tysta” <3

    Och ja jag hoppas som dig, FRÄS i från och säg: Du det är har inte du med att göra och det är INTE ok att du ens tar upp ämnet!!

    Kram

  3. Oftast kommer ju dessa kommentarer från människor som säger: “ja men jag vill ju inte ljuga”, “jag är bara ärlig utav mig”, “men inte ska du ta det så….” ja och så vidare… Och ibland kommer de kommentarerna från någon som själv lyckats gått ner i vikt och liksom vill “dela med sig” av sina egna “framgångar” och liksom frälsa en med deras oerhört braiga diet…
    Ja jag har fått kommentarer om min vikt och det sårar något så enormt. Som tjock vet man liksom redan att man är tjock, det behöver ingen säga till en. Nu när jag gått ner ganska bra i vikt genom en GBP så säger folk saker som “åh vad snygg du är nu” jaha känner jag då så jag var ful förut… Jag tar inte det som en komplimang för okej jag var tjock förut men jag var ju inte ful för det och även om jag är snyggare nu på utsidan så är jag exakt densamma på insidan – fast med lite bättre självtroende. Kram vännen

  4. Håller med dig, det är inte okej att kommentera någons utseende. Vi är ju alla unika och ser olika ut och många trivs med hur de ser ut och ska också få göra det. Det är inte min eller din eller någon annans värdering som skall avgöra hur man ska se ut. Alla är vackra på sitt sätt.

    Jag har tyvärr råkat ut för kommentarer. Min morfar sa när jag vägde massor mer en vad jag gör nu att det var hemskt att se mig så stor. Jag blev riktigt ledsen. Har även fått höra att jag har en ankstjärt av en barndomsvän och att hon tycker jag ser förskräcklig ut i page. Jag har inte ens bett om att få veta så blev givetvis ledsen då med. Onödiga kommentarer. Och som du säger har jag inte sagt något tillbaka bara svalt.

    När jag hade gått ner 26 kg i vikt fick jag även höra av ett barn i 6årsåldern att jag hade så stor näsa. Men då log jag bara då barnen inte lägger någon värdering i sina ord som ska verka sårande och att näsan såg större ut plötsligt hade att göra med att jag smalnat av i ansiktet så då blev det lite positivare, men visst har jag en stor näsa också, men det är ju så jag ser ut och inget kan gör åt 😉

  5. Jag håller med dig! Man ska verkligen akta sig för att kommentera andras utseende! Man kan ju aldrig veta hur det tas emot hos någon som kanske redan har dålig självkänsla.

    Jag har tänkt på det att när man är gravid tror folk helt plötsligt att det är okej att kommentera ens kropp och kalla en för tjockis och annat! Det är inte heller ok!

  6. Vanligast är nog att man blir ledsen. Sedan kommer man på dräpande svar eller sådant man önskat att man sagt så att personen förstod att man inte säger sådant…

  7. Jag har fått höra i hela mitt liv att jag inte borde äta det eller det och att jag ska tänka mej för när det gäller mat, av vissa i min familj… å när jag inte haft ett uns för mycket fett på kroppen. De har resulterat i att jag haft enormt dåligt samvete så fort jag ätit något och jag tycker idag inte särskilt mycket om mat eller att äta över huvudtaget.

  8. Jag har fått höra, om än lite inlindat, att jag är tjock. Jag tycker det är svårt att svara tillbaka mellan varven. Oftast blir jag paff och brukar komma av mig… Samtidigt blir jag arg, ingen behöver påpeka hur jag ser ut, jag är medveten om det själv…

    Jag tycker man kan hålla sig till små vita lögner, iaf när det kommer till utseende…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.