Matematik med en sexåring

IMG_1013

I förskoleklassen håller de på mycket med matematik och igår när jag nattade Felix så hörde jag hur Nicke började med att diskutera detta med Melvin. Det första Nicke gör är att han ställer frågan

Vad är 1 och 1 (och så höll han tydligen upp två fingrar) varpå han fick svaret 11 av Melvin. Det hade han liksom lite rätt i. 2st 1:or blir ju 11 *s*

Sen fick Nicke formulera om sig och säga 1 plus 1, 5 plus 5 etc och då kunde Melvin faktiskt nästan räkna ut allt. Var några gånger han sa ett svar men så ändrade han sig och tänkte till och sa sen rätt.

Till och med lite multiplikation lyckades han förstå (just då i alla fall). Fast jag tror det räcker bra om Nicke övar plus och minus med honom. När börjar man med multiplikation? Det är väl lite senare?

Ändå roligt att han var så duktig. De lär sig så otroligt mycket så vi föräldrar hinner inte med. Vi blir konstant impade av saker han säger, gör och räknar ut.

3 thoughts on “Matematik med en sexåring

  1. @Martina,

    Det är en spännande tid nu med skolstart i höst. Sonen ljudar ibland men just nu är han mer inne på att räkna och säga siffror. Går lite i perioder. Hoppas att “poletten” trillar ner fort sen med läsningen.

  2. Visst är det härligt vad mycket de lära sig!
    Dottern är så nyfiken på matte just nu och läsningen börjar lossna (man blir så stolt när man märker att hon själv sitter och ljudar sig fram i ord och meningar!) hon längtar jättemycket efter skolstarten!

  3. Kan inte annat än att instämma! Dottern räknar också en hel del lättare tal när det kommer till plus, minus och multiplikation. Alltid lika roligt att se vad hon kan och inte kan.

    Kram Sanna

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.