Matvandring utan att känna någon = lyckat

Igår var jag iväg och utnyttjade mitt presentkort på en matvandring på Södermalm i Stockholm. Vi möttes upp vid 13-tiden utanför Åhlens. Vår guide, Måns, var supertrevlig och gjorde ett suveränt bra jobb.

Vi som var med på vandringen var ett par i 30-års åldern och sen en familj med vuxna barn. Totalt var vi 7st. Alla var supertrevliga och lättpratade så de här timmarna ihop var faktiskt riktigt trevliga.

Vi gjorde kortare stopp på 7 olika ställen och vi provade både kinesiskt, peruanskt, japanskt, indiskt, danskt, grekiskt och så avslutade vi med drinkar. All mat vi fick var supergod och det var kul att hitta lite nya favoriter.

Vi började med en av Stockholms bästa kinarestauranger, China. Där fick vi sitta i deras VIP rum som har ett snurrande bord och är lite avskilt från övriga restaurangen.

Maten som vi åt var strimlat fläsk med vårlök och bönsås samt gurka med vitlöksmousse. Supergott och tydligen en av de populäraste rätterna från pekingområdet.

Efter det vandrade vi vidare till Kamarina, det är en grekisk restaurang som jag och Nicke faktiskt var på under sensommaren. Det är tydligen en av Stockholms äldsta grekiska restauranger och den är familjeägd.

Här åt vi deras moussaka, goda dippar och sallad och till det fick vi smaka ett retsinavin.

Sen vidare till Checa som ägs av Valentin. Dit kom vi innan han öppnade så han berättade lite om hur han hamnat i Stockholm. Han hade varit här ungefär 1 år och restaurangen tror jag öppnade för 3-4 månader sedan. Valentin är från Peru så maten är peruansk.

Först bjöds vi på svensk mussla med koriander, tomat, rödlök och limesås.

Här en ceviche på kolja med rödlök, limesås, sötpotatis, rostad majs och majs (de vita som nästan ser ut som vitlökar är faktiskt majs). Fräsch och supergod.

Det var så fint hos Valentin, hit vill jag gärna gå och äta någon kväll.

Nästa stopp blev Shanti, en indisk restaurang. Indisk mat är supergott men jag är alltid lite nervös att gå in på indiska restauranger, men den här var i toppklass. Så nu vet jag vart jag skall gå nästa gång jag vill äta indiskt.

Sen gick vi vidare till en japansk restaurang, Blue light Yokohama. Där satt vi i en liten speciell del där vi tog av skorna. Sen fanns det snygga tofflor att låna om man ex behövde besöka toaletten.

Här bjöds vi på Saké

Sedan blev det sushi, det var en laxsushi och ytterligare en sort man fick prova (denna tallrik var alltså till tre personer)

Sedan fick vi även varsin bit av detta långkokta sidfläsk i tryffelsås. Fettremsan ser lite otäck ut (speciellt för mig som skär bort minsta fettkant på kött) men den var som smör, smakade inte alls illa.

Sedan hamnade vi mitt i värsta festen hos Eat With Jonna, hon hade ett band som spelade och det var helt fullsatt. Vi trängde oss in och där fick vi smaka på öl från Karlshamn och tre olika små smörrebröd. Det var lite synd att det var så fullt med folk för inredningsmässigt hade jag gärna sett mig omkring. Det var väldigt mycket rosa flamingos i fönstret och jag tror det varit rätt mysigt om det varit lite mindre folk.
Smörrebröden var dock riktigt goda, speciellt den med leverpastej… mums.

Sen var det dags för sista stoppet, det blev på Liquid som är väldigt nyöppnat. De slog upp dörrarna i september 2017 och finns i Mamas & Tapas gamla lokaler på Söder. På Liquid satsar de på nyskapande drinkar men man kan även dricka vin och ta in en ostbricka eller gå dit och äta middag.

Drinken ovan är en Liquid Popcorn dvs Vodka, Butterscotch, mjölk, grädde och ett popcorn.

Det här vet jag inte riktigt vad det innehöll, ja förutom en kanelstång och något med äpple 🙂

Jag hade verkligen en trevlig vandring med de jag gick med, en supertrevlig guide. Jag kan verkligen rekommendera en matvandring och jag gillade den här på Södermalm. Det är olika restauranger olika dagar så det var även en annan grupp ute på Södermalm när jag gick, de besökte dock andra restauranger.
De har även en Gamla Stan tur och en som heter Nordic Experience.

Jag hade köpt mitt presentkort via Greatdays men det går även att boka direkt hos Food Tours Stockholm.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.