Kejsarsnitt

Läser att var 6:e kvinna föder med kejsarsnitt, när jag läser artikeln verkar det som att om man genomgått kejsarsnitt en gång så får man det ofta igen (speciellt efter 2 tidigare snitt). Någon som vet mer om det här? Min son föddes ju med akut kejsarsnitt då han var tillväxthämmad, nu är ju frågan om jag måste genomgå kejsarsnitt nästa gång också?

I artikeln står även att det inte är smärtfritt och att många har ont  och behöver smärtlindring i 1-2 veckor. Jag hade bara det i några dagar (ska kolla i tidigare blogginlägg för exakt antal dagar men jag tror det var typ 3 dagar). Jag mådde oförskämt bra efter mitt snitt och var uppe och gick redan på tidiga kvällen (jag var på operation kl 13 och sonen är född 13.51).

Hur har ni upplevt ert kejsarsnitt? Hade ni ont länge? Vet ni om det är vanligt att de föreslår kejsarsnitt igen om man redan haft det första gången?

13 thoughts on “Kejsarsnitt

  1. issevisse: Du har nog rätt i det där att jag haft tur. Vi får se hur det blir nästa gång om det blir normal förlossning eller ej. Hoppas allt är bra med er.

  2. hmm, nej man kan föda vaginalt fast man fått snitt men det kan ju vara så att det föreligger skäl till varför det kan vara bra att få ett snitt gång två, t ex stor bebis, risk för mamman mm.. Jag mådde ju riktigt pyton efter mitt planerade snitt. Fick smärtlindring med morfin på sjukhuset och kunde inte gå förrän dag tre, fick kämpa som bara den… Och sen åt jag alvedon och dexofen i tre dagar till men sen slutade jag för man kan lätt bli beroende sa läkaren. Nu ska ju vi inte ha fler barn men OM vi skulle det så skulle jag ALDRIG gå igenom ett snitt till (nu hade jag inget val men..) Ja du har haft tur 😉 vi är nog fler som mått mer dåligt än bra efter ett snitt. Jag tror folk i det största glömmer att det är en bukoperation och att man skär av magmusklerna…

  3. Carolina: Det är nog så att det inte är förrän man fått snitt 2ggr som de rekommenderar snitt igen. Fy för att ha så ont som du hade… jag verkar ha haft tur.

  4. För mig blev det akut kejsarsnitt och veckan jag låg kvar på BB kunde jag inte ens ta mig ur rummet själv 🙁
    Knaprade smärtstillande i en dryg månad ungefär… har dock inte hört något om att skulle vara tvungen till snitt vid nästa gång…

  5. Virra: Skönt att du inte hade så ont! Vad hemskt för din syster…. skulle vara livrädd för att bli gravid igen när det var sådär struligt. Har man lunginflammation måste de ju gå med på kejsarsnitt direkt, man är inte direkt pigg då.

  6. Hade inte så ont och behövde knappt någon smärtlindring alls. Tog någon enstaka morfindos första dagen. Som jag bara mådde illa och blev snurrig av och sedan slutade doseringsgrejen att fungera så då bad jag dem koppla bort den. Då fick jag vanliga värktabletter som jag inte tror att jag behövde men jag tog dem bara för att jag fick dem.

    Jag tror inte heller att det är några problem med ett andra kejsarsnitt. Min syster födde med akut kejsarsnitt (en hemsk historia i sig för hennes sår blev infekterat och hon blev kvar på sjukhuset nästan en månad. Barn 2 blev hon lovat ett planerat ks (jag har inte frågat varför). Förlossningen sätter igång av sig självt 3 veckor för tidigt. De försöker då övertala min syster att föda på vanligt vis (detta trots att hon hade lunginflamation och inte alls var i form…), det slutade dock med ett andra kejsarsnitt. Även denna gång blev hon kvar 3 veckor på sjukhuset men jag tror inte det hade något med kejsarsnittet att göra.

  7. Spenatmamman: Tack för infon.

    Tessan: Jag vet att det gick fort i ditt fall, det gjorde det för oss också men jag hade ju misstänkt i drygt en vecka att det skulle bli kejsarsnitt så jag var ju lite mer förberedd än dig.

    Nathalie: Fy för att ha ont så länge, verkar som jag hade tur.

    Anna O: Det var inget som hindrade mig utan Melvin var väldigt tillväxthämmad och behövde komma ut rätt fort. Sen var det så att eftersom han var så liten så skulle han kunnat bli väldigt väldigt medtagen av en vaginal förlossning.

    Frida: Jag fick inte dropp utan morfintablett och 2 andra piller. När man började känna lite smärta skulle man ta tabletterna. Fast jag tror det var dag 2 och 3 som jag inte gick ner när det började göra lite ont men det blev inte heller värre så jag klarade mig helt utan. Vid något tillfälle tog jag alvedon… men morfin slutade jag med rätt fort.
    Kan tänka mig att du är rätt nöjd med sessorna :-), jag vill dock ha minst ett barn till.

    Till alla: Tack för kommentarer.

  8. Jag genomgick ett akut snitt (inte urakut som verkar varit Tessans fall) och åt smärtlindrande ett par veckor efteråt. Men jag minns inte att jag upplevde sån stor smärta, men på UAS var de väldigt mån om att jag skulle ta smärtlindrande i förebyggande, de sa att man väldigt lätt kunde komma i en ond smärtcykel om man började få riktigt ont. Så jag hade morfindropp (reglerade själv via pump) några dagar, sen tabletter (morfin, diklofenak och sist alvedon) några veckor. De första dagarna var jag rätt medtagen, men jag tror mer att det beror på sviterna av havandeskapsförgiftningen än själva snittet. Stor smärta hade jag inte direkt nån gång.

    På återbesöket på spec-MVC sa läkaren där att det inte alls behövde blir snitt nästa gång. Nu tror jag dock inte att det blir nån nästa gång för mig…

  9. Hej !

    Om man fått snitt en gång så finns inga hinder för en vaginal förlossning nästa gång. Däremot vet jag att om man snittats 2 ggr så brukar man snitta även den 3:e. Detta pga att livmodern blir ärrig vid snitten och kanske inte “klarar” en vaginal förlossning och den påfrestning det är för livmodern.

    själv har jag aldrig snittats, men känner mammor som gjort det.

    Anledningen till ditt snitt var ju inte något som hindrade vaginal förlossning kroppsligt sett om man säger så, eller??

  10. Alltså, det jag har hört, så ska det inte vara problem att föda vaginalt efter ett snitt, varför skulle det liksom?

    Jag fick smärtlindring i ca tre veckor efter mitt snitt och hade ont riktigt länge. Än idag kan det ömma utan att jag kommit åt osv, efter en lång dag.
    Jag var inte uppe förrän lite mer än ett dygn efter operationen, då högst motvilligt. Men de ville ta ut katetern så jag hade inte så mycket val 😉

  11. Hej Anna!
    Vilket bra inlägg, har också funderat en del på det där.. Jag tyckte det var hemskt med akut kejsarsnitt eftersom allt gick så himla fort. Jag menar Kasper var redan ute innan jag fortstod att dom hade börjat.. =)

    Jag hade jätte ont dom första dagarna och behövde då åka rullstol och få smärtlindring. Men sedan gav jag mig f*n på att jag skulle kunna gå in till Kaspers avd själv från BB och sen efter det avstod jag både rullstol och smärtlindring.

    Men så här i efter hand har kejsarsnittet gjort mig ännu mer rädd för att föda vaginalt nästa gång. Så jag hoppas verkligen att jag får förlösas genom snitt, förhoppningsvis blir det inte så akut som sist.

    Kram Tessan

  12. Om jag fattat saken rätt är det kanske så att anledningen till att man får snitt i så fall är det som upprepar sig. Vet flera som fött vaginalt efter snitt och det har gått hur bra som helst.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.