Alkohol, vad tycker ni?

Jag har nog en lite gammeldags inställning till alkohol, jag tycker nog den hör hemma i måttliga mängder när det är lite festligt eller kanske till fredags/lördagsmiddagen. När folk pratar om att de dricker vin/whisky/öl i veckorna så tycker jag det känns lite fel. Givetvis kan man gå på afterwork men jag tänker mer på de som tar en whisky varje kväll eller dricker starköl/vin till maten flera gånger i veckan.

Vad det gäller alkohol och barn så tycker jag absolut man måste vara måttlig, jag vill inte att Melvin ska se oss berusade. Jag dricker extremt sällan, jag har smakat vin 2ggr och druckit en bacardi breezer på 2 år, detta beror givetvis också på att jag varit gravdid och ammat (iofs bara amning 4 månader) men också på att jag inte är mycket för alkohol. Nicke har slutat dricka alkohol han också, han tar sig lättöl eller ramlösa om han är ute och äter. OBS ingen av oss har haft problem utan bara känt att det inte ger så mycket.

Nu läser jag också på alltombarn.se att fler och fler dricker oftare och att det med bag-in-boxens intåg blivit vanligare att man dricker mer. Även småbarnsföräldrar dricker oftare, man tar vin istället för kaffe står det i texten. Nu tror jag inte att det här är jättevanligt.

Vad tycker ni om det här med alkohol när barnen är med, eller vad tycker ni allmänt om det här med alkohol mitt i veckan?

20 thoughts on “Alkohol, vad tycker ni?

  1. Tack allihopa för era åsikter, är så kul att få ta del av dem, man får fundera lite och emellanåt kommer en annan synvinkel som jag inte tänkt på.

    Sofia: Starkt av dig att inte dricka, och det är klart man har kul utan alkohol 🙂

  2. Nu är jag inte så gammal, bara 17 år. Men jag dricker inte och har aldrig gjort och vill inte göra det heller. Det är inget som passar mig helt enkelt. Jag är i och för sig adopterad, men min familj här i Sverige har haft alkoholism inom sig och jag vill vara annorlunda. Jag har kul utan alkohol också. Har man barn omkring sig så tycker jag man ska dricka måttligt och inte överdriva. Alkohol i stora mängder mitt i veckan oroar mig. Det kan lätt bli till ett beroende. Men vet man hur mycket man klarar av så är det väl okej att dricka.

  3. Jag dricker något glas vin varje dag och tycker verkligen inte att det är något fel med det, är nästan aldrig berusad men gillar vin eller en drink då och då, ser inget fel i det. Ha en bra kväll!

  4. Att inte dricka under graviditeten tycker jag är en självklarhet! Att däremot kunna ta ett glas vin när man ammar har ju bevisligen ingen negativ fysisk effekt på bebisen.
    Det man (myndigheter i allmänhet) inte vill är att ammande kvinnor ska dricka så mycket att de riskerar att tappa/vanvårda/strunta i barnet om de dricker. I så fall ska det ju gälla pappor också, samt mammor som inte ammar. Sluta skuldbelägga mammor, det gör vi så bra själva ändå…
    Nä, fram för sunt förnuft! Mitt barns säkerhet är mitt ansvar.

  5. Sunstar: Håller helt med dig. Vad gäller det här att man kan dricka lite när man är gravid (eller om det nu var när man ammar) tycker jag var dumt att de gick ut med, bättre att de hade som förut. Jag tycker också att vad är den tid när man är gravid/ammar mot resten av livet. Tycker gott man kan vänta.

  6. Jag kan också känna att alkohol inte hör hemma kring min son, iaf inte i vilka mängder som helst, det är väl en sak om sambon sitter och smuttar på en whiskey på fredagskvällen eller tar en en öl eller två till fotbollen, men större mängder alkohol kring sonen är inget jag gillar. Jag har knappt rört alkohol sen Jonathan föddes, är liksom inte så intressant, har väl blivit någon liten campari med juice på snart 2 år, men det är allt. Skulle jag och sambon vilja dricka mer så ska det inte vara omkring sonen anser jag, i så fall får vi lämna sonen hos barnvakt och själva gå ut på krogen eller på en fest. Jag känner liksom att jag vill kunna ta hand om sonen på ett bra sätt utan att mitt omdömme är alkoholpåverkat.

    Det som jag tycker är mest skrämmande och upprörande är det faktum att allt fler dricker alkohol under graviditeten och att man har börjat säga att det faktiskt inte är så skadligt med alkohol när man är gravid om det bara är något glas per dag. Är det verkligen så hemskt att inte få dricka alkohol under den tid som man är gravid och ammar?

  7. Jessica: Tråkigt att man har sådana minnen. Jag kan inte minnas att jag såg mina föräldrar berusade förrän jag var rätt så gammal. Typ 17-18 år.

  8. Jag har växt upp med festande föräldrar och jag kommer ihåg att jag i treårsåldern inte fick ihop att de där i vardagsrummet såg ut som mina föräldrar, men inte betedde sig som mina föräldrar…
    Jag är nykterist men inte absolutist. Typ 🙂

  9. Det är så spännande att läsa vad ni alla tycker och det är mycket jag inte tänkte på när jag skrev inlägget. Jag tycker alla ni som skrivit här inne har väldigt sunda tankar. Jag håller liksom med er allihopa. Alla tycker att alkohol är okej men man ska inte bli berusad… det är väl kanske det jag menade ändå. Jag vill absolut inte att Melvin ska se någon av oss berusade.

  10. Jag växte upp med mycket alkohol i min familj. Minns mycket väl mina föräldrar fulla och kunde vakna på morgonen av att se mamma eller pappa avdankade i vardagsrumssoffan. Det är inget jag skulle vilja att mina barn ska vara med om.

    Men för den sakens skull tar vi oss gärna ett glas vin eller en öl på fredag eller lördag kväll till maten. Är vi båda lediga och har semester ser jag inte heller några fel att ta ett glas mitt i veckan. Vi dricker inte för att bli fulla, utan för att vi tycker det är gott med ett glas då och då. Vill också lära min dotter att man kan dricka måttligt utan att behöva bli full.

    Är vi på fest tex och har med oss dottern och vi vet att vi får skjuts hem så kan vi båda ta oss ett glas. Jag vill inte tänka hela tiden på OM något ska hända, händer något finns det ju alltid taxi, ambulans eller någon anhörig som kan köra oss.

  11. Jag dricker gärna ett glas vin till maten då och då, men oftast efter Sessorna somnat. Berusad blir jag knappt aldrig längre, och skulle verkligen inte vilja vara det med tjejerna i närheten. Men nolltolerans mot alkohol är inget för mig, utan kör på Heddas stil.

  12. Jag tycker att det är självklart att ta ett glas vin en vardag, till eller före maten ibland. Det innebär inte att jag blir onykter eller är en omdömeslös förälder.

    Dessutom så dricker jag inget förrän baby C sover och har inga planer på att låta honom se mig berusad, vilket knappast händer längre. Jag går numera på fest sådär en gång i halvåret och har inte varit rejält på lyran sedan jag blev gravid(duh!). Jag gillar inte heller bag-in-box. Jag dricker hellre ett par glas riktigt bra vin vid ett tillfälle och aldrig i ensamhet.

    Att vara förälder innebär ju att man har jour dygnet runt, varje vecka, året om och man får turas om att ha jour – med allt vad det innebär.

  13. Kajsa: Det är klart att det egentligen är bättre att dricka något glas då och då än massor på helgen. Det är en svår gränsdragning.

    SuperQ: Precis som oss då

    Charlotte: Lagom är ett bra ord. Är med i din tävling nu

  14. Som alltid är väl lagom bäst. Att dricka vin som man dricker kaffe låter helt klart inte lagom.
    Kika gärna in hos mig i helgen och var med i en djurisk tävling om du har lust. Trevlig helg!

  15. Vi har en regel att någon av oss alltid ska vara utan alkohol i kroppen om vi dricker nåt eftersom OM det skulle hända nåt måste någon kunna köra bil med bebis. Men… Vi dricker inte alls ofta och om vi gör det ett glas vin eller en öl. Jag vill inte heller att Isak ska se oss fulla, men det kommer inte att hända. Fester är ju okej men om det är vuxenfester där det dricks mycket tycker jag man kan ha barnvakt.

  16. Det farliga är ju att kombinera de två kulturerna: den skandinaviska att dricka mycket på helgen och inget i veckorna och den sydeuropeiska att dricka lite i veckorna istället.

    Jag dricker sällan alkohol, nästan undantagsvis i jobbsammanhang, om vi har nån fest/representation eller så, men det är inte heller så ofta.

    MEN jag ser itne riktigt något fel med att dricka ett glas vin en onsdag istället för en lördag. Till maten. Tycker det kan vara gott ibland om nån kompis kommer över och vi äter en bit mat och tar ett glas vin.

    Tycker nästan att det är värre i så fall att koppla ihop fest med alkohol. Typ, nu är det lördag nu ska vi dricka. DET tycker jag lär barnen något som inte känns helt OK för min del. Hellre då att tja, ibland tycker man att det är gott med ett glas vin till maten.

    Jag dricker mig aldrig full eller ens berusad alltså. Kan inte minnas när det hände sist, när jag var tjugo nånting kanske *s*

  17. Carola: Givetvis får man dricka alkohol men det behöver inte gå till överdrift. Vin till maten när man är bortbjuden eller något hemma. Däremot känner jag att jag vill att en av oss inte dricker, om det händer något med barnet/barnen måste någon kunna köra.

    Elina: Det gör du så rätt i, jag menar att njuta av vin 🙂

  18. Jag brukar skoja att jag har ökat min alkoholkonsumtion 100 gånger efter barnen flyttade ut och det är kanske sant. För på min tid drack inte mammorna nästan alls och papporna mycket begränsat. Föräldrar vi kände drack inte heller. Det fanns viktigare saker att sätta pengarna på och roa sig med. Det är bevisat att barn dricker om föräldrarna vänjer de med sina alkoholvanor. Nog hinner vi njuta av vin när barnen är stora.
    Hälsar en mormor i Huddinge

  19. Tycker du har så rätt så, har samma syn på det som du, det är alldeles för många barn som får se alldeles för mycket, men däremot så tycker jag att man bör visa barn att man faktiskt kan ta ett glas och att man inte blir full. Men det ska ju vara under lediga förhållanden…ja så tycker jag.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.