Igår var det dags för min premiärtur på snöskoter. Jag har bara kört någon kilometer tidigare men nu var det långtur som gällde för att köra in våra nya MP 600 maskiner.

Vädret var sådär. Solen sken på förmiddagen men sen mulnade det på när vi gav oss iväg. Vi hann väl en 20 minuter och sen kom vi till en svår passage som de andra så här i efterhand insåg inte var ett bra val. Där lyckades jag tydligen köra på skrå innan jag välte. Hann tänka att det här gick bra innan skotern kom rullande och landade på rygg och över hjälmen.

Men vad gör man inte för Yamaha, man ville ju inte skada skotern så jag kände att jag får offra mig 😉

Såhär i efterhand så har vi skrattat och sagt att de som var med skulle gjort som de brukar när något händer dvs skrattat, fotat och sedan hjälpt till.

Sedan åkte vi vidare mot nya ställen så totalt blev det nästan 4 mil. På slutet vågade jag mig på att köra riktigt fort på de flacka områdena. Trots min lilla fadäs så var det sjukt kul att vara ute och köra, men jobbigt!

Denna vågade jag mig inte på, lite för mycket effekt för mig.

Landade i Hemavan vid 17.30 och möttes av sol. Riktigt kallt var det. På morgonen hade det varit -25.

Vi blev hämtade av Stig (Stig Strand) som driver Trolltunet där de flesta av oss i personalen bor.

Vi checkade in och sen blev det en öl i baren innan det var dags för middag på Nannas bar & kök. Till förrätt var det kex, ost och charkuterier. Till huvudrätt var det kött av ko, gris och ren med pommes och rotfrukter.

Efterrätt var en sorbet men jag valde vaniljglass istället

Nu är jag på mitt rum. Ett stort rum med skön säng, här kommer jag sova gott. Imorgon blir det massa skoteråkning då vi ska köra in några maskiner samt att vi ska se vart vi skall ha våra stationer.

Imorse när jag kom till jobbet var racingbussen på plats för att packa in skotrar, marknadsmaterial och kläder till konferensen.

Nya MP 600 XE Transporter klara för lastning.

3 pall med mina grejor bland annat eventkit, trottoarpratare, flaggor, kläder och alla välkomstkit.

Sen hade jag sån tur att bussen är i Hemavan redan imorgon så då fick alla resväskor åka med upp. Blir jag och datorn imorrn på flyget. Nu får vi bara hoppas NextJet lyckas ta oss till Hemavan.

Idag var jag och hämtade ut ett paket från Sledstore, det innehöll en stor väska som ska rymma all snöskoterutrustning när jag åker till Hemavan. Eftersom jag inte lär behöva det här hemma i slasket så packade jag ner allt direkt. Kvar att packa nu är skoterkängorna men de är på jobbet. Fick även ner de Yamahakläder vi ska ha och ändå är det mycket utrymme kvar. Sjukt rymlig väska. 499kr på Sledstore.

Eftersom jag blir borta en vecka så blir det mycket packning. Tog fram vanliga resväskan och lade fram lite kläder… så kan jag fundera under veckan och ändra om.

Ska bli kul att åka till Hemavan och att få träffa våra trevliga snöskoterhandlare. Känns som jag börjar få koll på dem nu, det är ca 80st från Sverige, Norge, Island och Grönland.

Hoppas på mycket skoteråkning också.

Det är mycket som hänt i den här killens liv de senaste månaderna. Han har slutat med napp efter att vi försökt ett par gånger (och jag har gett upp). Så på julafton slutade han.

Sen var det vällingen som var nästa steg att bli av med. Han är en hejare på att hålla sig så vi ville som sista grej innan det var ajöss med nattblöjan även ta bort kvällsvälling.

Vällingen slutade han med 4/2 och nattblöjan rök 25/2. Jag ville att han själv skulle säga nej till blöja, men varje gång vi tog upp det så har han bara sagt “Jag vill inte tala om det….”, men nu gick det och han ville vara stor kille. Det är ändå rätt sent att sluta när man just fyllt 5 år, men med sängvätare i släkten så ville jag inte ta bort för tidigt. Som tur är går det över förväntan.

Känns så skönt att han slutat med alla dessa saker. Nu är det bara det härliga 5-års humöret vi måste råda bot på 🙂

De flesta av oss sliter med att vara goda föräldrar och tycker att det är svårt att räcka till. Det är också omöjligt att veta vilka behov barnen kommer att ha i framtiden. Men en sak vet vi nästan säkert – förr eller senare kommer de behöva pengar.

Mer information om barnsparande finns att hämta hos spar- och kreditexperten Consector.

Börja nu

Man kan tycka att det är gott om tid. Femåringen kommer inte vilja lägga handpenning på en lägenhet än på många år, men det finns ändå skäl att börja spara på en gång. Kan man skjuta upp det till nästa månad kan man nämligen skjuta upp det en månad till, eller varför inte ett år…? Rätt som det är står den lille parveln där med två resväskor och helskägg och säger: ”Öh, morsan, jag drar nu!”

En annan anledning att börja spara redan nu är ränta-på-ränta-effekten, som i huvudsak går ut på att den ränta man får på kapitalet första året i sin tur inbringar ränta andra året osv. Eftersom räntan i sin tur förräntar sig kommer snart räntan vara den största delen av det totala kapitalet och ju längre tid man sparar, desto större blir ränta-på-ränta-effekten.

Den som börjar spara tidigt kan därför spara ett mindre belopp varje månad och ändå få ett högre sparkapital i slutändan än den som sparar mer under kortare tid.

Hur sparar man?

Spargrisar i all ära, men där får man ingen ränta. Dessutom finns ju knappt fysiska pengar längre.

För långsiktigt sparande har börsen gett den historiskt bästa avkastningen. I det långa loppet slår den alltid sparkonton och byrålådor. Den som inte vågar sig på enskilda aktier kan köpa aktiefonder med breda innehav. En mellanväg är att lägga mycket av sparandet i fonder, men välja ut några aktier att investera i som en extra krydda.

Enklast är att spara till barnen i en separat aktiedepå under eget namn eftersom man då inte riskerar att få problem med att ta ut eller omplacera pengarna (eller att barnen köper något dumt för pengarna när de blir myndiga). Exempelvis kan man spara i en kapitalförsäkring med barnen som förmånstagare. Se bara till att kapitalförsäkringen inte har några egna avgifter. Hos merparten av nätmäklarna är alla kontotyper avgiftsfria.

Involvera barnen

När barnen blir lite större, visa sparandet för dem. Förklara ränta och pengars värde. Så småningom kanske de själva kan ha förslag på investeringar. När barnen lärt sig sparsamhet har man lyckats som förälder.

Jag är en väldigt bekväm person, jag vill gärna mysa upp mig i soffan eller bädda ner mig i sängen om jag skall kolla på tv. Felix, han har inga problem att ligga på golvet och kolla på film. Antar att det är för att han är 5 år och jag är 42 (gammal och stel mamma).

Likadant när han håller på med sina pysselböcker eller ritar, han ligger gärna på golvet istället för att sitta vid köksbordet. Enda gången han gärna sitter vid bordet är när han vill skriva ord och hålla på med bokstäver, för då vill han ha närheten till mig så han kan fråga om olika bokstäver och om han skrivit dem fint (han vet att jag vägrar lägga mig på golvet).

För ett tag sen så köpte jag lite nya soffkuddar och en matta till vardagsrummet som går i lila.  Idag när jag var på Hemtex för att köpa nya underlakan så sprang jag på plädar i lila. Var tvungen att köpa dem. Barnen fick överta de filtar vi hade i soffan. Känns som det blir lite snyggare när man har två likadana istället för olika sorter.

Alltså, det här med underlakan. Jäklar vad dyrt det är när man skall ha underlakan till en 180 säng, ytterligare en sån där tråkig sak att lägga pengar på. Nu blev det två nya fräscha lakan och jag blev nästan 500kr fattigare.

 

Idag var jag och ungarna iväg på bio på Heron City. Valet föll på Pelle Kanin, mycket för att det var en av de kortaste filmerna. Är lite osäker på hur mycket Felix orkar med, speciellt om han inte skulle gilla filmen.

Vi laddade upp med lite mat innan och sen gick vi upp och köpte festis och popcorn. Det var inte så himla mycket folk på just den här föreställningen och det är rätt skönt, det tenderar ju att bli en del prat på “barnfilmer”.

Vi tyckte alla att filmen var riktigt bra. På en 5-gradig skala så fick den 6 av Felix 🙂 och jag och Melvin gav den 4. Vi hade gärna skrattat lite lite mera än vi gjorde. Men den var riktigt skoj emellanåt och självklart fick man gråta lite också.

Här får ni ett litet smakprov

Klart Darth Vader måste få titta på tv när vi går och äter mat…

Livet med en femåring…

Igår var det inte kul att åka till jobbet, det var rätt så mycket kaos hela E4/E20 mot Stockholm. Det talades om halka och kaos.

Jag som inte är van att köra vinterväglag hade inga problem. Tackar mina nya dubbdäck för det. Sen håller jag mig till höger, kör lugnt och håller avstånd. Blev bara obehagligt en gång och det var när jag kom in i typ snöstorm, alla bilar försvann och körfälten också, såg knappt ingenting.

Såhär jäkligt var det mitt på dagen men jag tog mig hem också. Idag valde jag tåget istället och imorgon blir det jobb hemifrån.

Har jag hamnat i en kris? Kan man vara 40+ och ändå ha militärmönstrade byxor? Just idag så sket jag i det och kände att de här var sköna och balla, de köper jag 🙂

Till det blev det en beige topp. För att på något sätt ursäkta att jag köpte militärbyxor så köpte jag en enligt Nicke tantig topp…. fast jag tror den kommer bli väldigt fin till rätt byxor (och då tänker jag inte på de ovan *s*)

Inköpta på Lindex. Var kul att hitta något där, tycker de har haft dåligt utbud ganska länge.

Felix har nyss fyllt fem år och han är en bestämt ung man, ibland är det inte vidare kul, blir en del fighter. I andra lägen är det så coolt att han är så säker på sig själv och vad han vill.

Idag stannade vi till för att handla lite kläder till barnen och då hittade vi vårjackor. Felix hittade sin favorit direkt och den bara ville han ha. Jag tyckte väl kanske inte att det var den snyggaste jackan, men han vill ha den. Och det är ju faktiskt inte jag som skall ha jackan utan Felix, om han tycker den är snygg och känner sig fin i den så vill jag inte tvinga på honom någon annan jacka.

Så den här jackan kommer Felix ha i vår

Den hittade vi på KappAhl, men fick han massa andra kläder från Lindex. Bland annat en tröja med AC/DC (han älskar deras Thunderstruck), Star Wars tröja, Star wars strumpor, kallingar och ett par mjuka jeans. Nöjd kille när han såg vad som fanns i påsen. Felix är ett stort Star Wars fan.

Även Melvin fick nya jeans och en tröja men de vill jag inte lägga upp här ifall han kikar.

Det finns ju roliga saker att spendera pengar på och sen finns det saker som är dödstrista att lägga pengar på. I fredags fick jag akut åka till tandläkaren för att laga en tand, 2000kr gick det på, helt galet. Är det tandläkare man skulle blivit månntro?

Efter den utgiften så tröstfikade jag och Felix lite på Tidermans. Tur man hade trevligt sällskap mitt i “eländet”

Det här måste vara topp-fem av tråkiga utgifter, någon som håller med?

  1. Tandläkaren
  2. Medicin till barnen som man lägger massa pengar på och sen får man inte ens i dem det med våld
  3. Bilreparationer
  4. Bilservice
  5. Dammsugare

Solsken, -9 och lite flingor i luften. Bra start på morgonen.

Nu bär det av mot Södertälje, måste handla en bilkudde och sätesskydd till nya bilen.

Tack Pontus och Mora Motorcenter för att ni sålde på mig min allra första egna bil 🙂

Vi har nu tagit oss till Rättvik där jag måste få i mig energi (mat) för att orka köra ända hem. Nicke firar mitt bilköp med en öl, allt för att slippa köra….

Nu har jag just hoppat på tåget som ska ta mig till först Borlänge och sedan vidare till Mora. Fullbokat tåg och väldigt mycket folk med skidor…

Med en kaffe och renklämma och sällskap så överlever jag nog resan.

När man kliver av tåget och möts av solsken, blå himmel och snö, kan det bli bättre? Så härligt, solen till och med värmde en aning på kinderna.

Vanligtvis går jag den här vägen vid 7-tiden på morgonen och då är det inte helt ljust ute. Idag var jag senare då vi hade utvecklingssamtal i skolan. Ett mycket positivt sådant, känns så himla kul att gå på dessa samtal nu när vi märker hur bra det går i skolan. Att Melvin dessutom gillar att gå dit (har han i och för sig alltid gillat) känns också positivt. Han fick fina omdömen och låg bra till i alla ämnen. Det enda han måste jobba på är att få till ryggsimmet så han får idrotten godkänd (det måste klaras innan de går ur 6:an om jag förstod det rätt).

Sen har han också ämnen han själv känner att han kan förbättra ytterligare, han var inte helt nöjd med att ligga i godkänd spalten, det känns som han har fullt fokus. Jag är sjukt imponerad av honom.

I övrigt en bra dag på alla sätt och vis, det enda är att dagarna går så fort så det känns som man inte hinner med allting som måste göras på jobbet… men det är en dag imorgon också 🙂

Jag är sjukt dålig på det här med pyssel och att hitta på roliga saker med barnen. Men i söndags så fick Felix en pyssellåda av Ylva och Tyra. Den plockade han fram igår och satt och kikade i. Han hann inte med något innan middagen men han satt ändå och funderade på hur han skulle kunna göra en gubbe.

Bra för honom att få pyssla lite, han förstod direkt vad det var han fick när han öppnade paketet och blev väldigt glad. Vi får se vad han kommer producera här under veckan 🙂

Pyssellådan hade tjejerna köpt på Rusta, finns olika färger på lådor med olika innehåll.

Pyssel och ställa i ordning inför kalaset var vad jag ägnade förmiddagen åt. Vid kl 12 kom Marie, Ylva och Tyra och då passade vi på att äta lite lunch innan duk, tallrikar och muggar ställdes fram. Som synes ett Darth Vader/Star Wars tema.

En uppblåsbar och radiostyrd Darth Vader dök upp till fikat…

Felix var utklädd till Darth Vader

Felix älskar tårta och förvånansvärt nog ville alla barnen ha tårta, annars brukar glass vara mer poppis har jag hört.
Var lite synd vi inte kirrade en Star Wars tårta.

Presenter öppnades och det blev en härlig pyssellåda från Ylva och Tyra och Karl-Paul kom med en Star Wars bok med tillhörande ficklampa.

Här är Ylva och Tyra

Karl-Paul som var en supercool legofigur

När barnen fikat klart så var det fortsatt lek på schemat. Vi hade vårt kalas i 1,5 timme och det kändes väldigt lagom. Sen var barnen ändå kvar lite längre eftersom Ylva och Tyra bor i Stockholm och Karl-Pauls pappa blev inbjuden på kaffe och tårta.

Lagom när kalaset var slut så försvann varmvattnet. Vi hann diska upp en del men tyvärr inte allt. Så det blev till att koka vatten på spisen. Tyvärr har vi inte fått tillbaks varmvattnet än fast det gått 1 dag sen det försvann. Lite jobbigt när man inte kan diska som vanligt eller duscha. Det är tur vi har dusch på jobbet för imorgon måste jag duscha…

Temasakerna till kalaset köpte jag på barnkalaset.se
Felix Darth Vader dräkt är ifrån Vegaoo

Dagen började lite oroväckande med ett strömavbrott. Såg framför mig en dag utan kaffe, FASA!

En dag utan kaffe och 5-årskalas på det, det hade blivit katastrof för mig som är beroende av kaffe. Mitt humör hade inte varit på topp utan kaffe.

Nicke fick instruktioner att köpa latte från macken, men som tur var kom strömmen tillbaks.

Har pyntat med lite vimplar och så fort lunch är intagen så dukar vi upp med Star Wars tema.

Nu, en lugn stund med dagens första kaffe…

En härligt upplyst Globen välkomnade oss.

Två killar på sin första konsert. Det var premiär för Felix att besöka Globen.

Konserten skulle börja kl 20 men blev lite försenad (10-15 min bara). Tur vi kom dit först vid 19.15, hade blivit lång väntan annars.

De började konserten med “Elektrisk” och den har till och med jag koll på 🙂. Sen var det en kavalkad med låtar. Tror jag kände igen tre stycken. Ingen av oss har lyssnat igenom deras låtar men det gick bra ändå. På slutet var ungarna lite trötta men fick lite ny energi när de spelade “Girls, girls, girls” (tror jag den heter).

Barnen tyckte konserten var bra och förvånansvärt nog släppte Felix loss mer än Melvin.

Som betyg sätter jag 3,5/5. Killarna är duktiga, vissa låtar lite simpla och andra riktigt bra. Det hade såklart varit ännu roligare om vi känt igen fler låtar. Ungarna var impade av “pyrotekniken” och färgspelet på scenen.

I julklapp fick barnen biljetter till Marcus & Martinus och ikväll är det dags. Melvin är kittad med MM luvtröja och Felix får på sin tröja efter middagen.

Barnen är taggade, jag är inte lika taggad, men kul att få göra något skoj för barnen.

Konserten börjar klockan 20 och är slut till ca 21.30, skönt att det inte håller på så länge. Vet några som kommer vara trötta som det är.

Är ni fler som ska gå ikväll?

Den här stackaren har inte fått duscha och tvätta sig på väldigt länge. Frågan är om det ens går att få den ren!?

Vi valde ett värstingprogram och såhär såg den ut innan

Och såhär blev det efter ett program för 359kr

Renare men asfaltsstänket är kvar och fälgarna blev inte helt rena. Hade nog funkat lika bra med vanlig tvätt.

Här sitter jag i köket och njuter av en kopp kaffe i min ensamhet. Stundtals hörs hejarop inifrån vardagsrummet (det däringa OS).

Är totalt ointresserad av den mesta sporten, framförallt vintersport. Självklart kul att det hitintills gått bra, men titta på det, det gör jag inte.FÖLJ MIG PÅ TWITTER


Categories

Archives

Design by lilith.se